20-06-05

Voortplanting

Vroeg in januari begint de voortplantingstijd. Wolven leven in groepen. De leiders van de groep, een mannetje en een vrouwtje zijn de enigen die jongen mogen krijgen. Als andere wolven die regel overtreden worden ze zwaar gestraft. In maart worden de jongen geboren.  De draagtijd duurt 63 dagen.

De wolvin zoekt een veilig hol. Alle leden van de groep helpen mee om het hol in orde te krijgen. Ze maken de ingang wijder en laten er allemaal wat haren achter. De wolvin gaat niet meer mee op jacht en komt alleen te voorschijn om te drinken. De groep vergeet haar niet en brengt haar regelmatig eten.

De welpen worden blind geboren en kunnen nog niet staan. Een pas geboren welp weegt nog geen 500 gram. Ze drinken melk bij hun moeder en in het begin mag alleen de vader bij ze komen. Na twee weken openen de welpen hun ogen en gaan ze het hol uit. Ze zijn erg speels en ze willen alles verkennen. Spelenderwijs leren de welpen hun eigen kracht en slimheid kennen. Daarmee ook de plaats die ze later in de groep zullen innemen.


21:55 Gepost door blueluna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.