02-10-05

Weerwolven

Natuurlijk is het onmogelijk om als mens in een wolf (of elk ander dier) te veranderen, toch bestaat er een groot geloof in het verschijnsel WEERWOLVEN...
In de Europese middeleeuwen was het geloof in weerwolven wijd verspreid, de meeste verhalen zijn afkomstig uit Scandinavië, Frankrijk, Duitsland, Sicilië, Centraal- en Oost Europa, de Balkan en Griekenland.


De mythe

Waarschijnlijk komt het weerwolf-idee uit de de periode van de prehistorische jagers, zij hulden zich in wolfsvellen en geloofden dat zij dan dezelfde krachten kregen als dit gevreesd roofdier. De transformatie die plaatsvind bij volle maan stamt waarschijnlijk ook uit die periode.
Toen de mens wilde wolven ging temmen om ze te laten helpen bij de jacht, moet men gezien hebben hoe deze dieren vol overgave gingen zitten janken naar de volle maan.
Door de hele sociale ontwikkeling van de mensheid, zijn de maan, de jacht en de wolven met elkaar verstrengeld geraakt in diverse en ingewikkelde mythen.
In veel legendes is de maangodin op jacht en zijn haar wolven omgetoverde mannen, en op deze manier is de mythe rond de weerwolven ontstaan.

Wat ook veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het weerwolfidee en wat vaak ten onrechte als weerwolfidee word aangenomen is Lykantropie (Wolfman).
Lykantropie is een bestaande afwijking die reeds in de 2e eeuw na Christus al werd erkend door de geleerde Marcellus Sidetes.
Iemand die aan Lykantropie lijd verkeert in de waan dat hij zichzelf in een wolf kan veranderen. Afhankelijk van de ernst van deze aandoening scheuren Lykantropen rauw vlees met hun tanden aan stukken, janken ze naar de maan of vallen ze andere mensen aan met een verwoestende bloeddorst waarbij ze in ongecontroleerde woede en razernij hun slachtoffer de keel doorscheuren.

De overvloed aan weerwolfverhalen in het middeleeuws Europa komt voort uit het grote aantal kenmerken waaraan je, volgens de folklore, een mens als weerwolf zou herkennen. Signalen waarop je moest letten als je oog in oog stond met een vermoedelijke weerwolf; - kleine puntige oren, vooruitstekende tanden en brede doorlopende wenkbrauwen.
Een verdacht persoon de hand schudden was een goede gelegenheid naar meer kenmerken te zoeken, zoals harige handpalmen, lange, kromme roodachtige nagels en een ongewoon lange middelvinger. 
Allemaal onzin natuurlijk, maar bittere ernst voor hen die erin geloven.


Maar hoe word je nu eigenlijk een weerwolf??

Veel oude legendes geven een groot aantal mogelijkheden. Afgezien van doelbewust transformeren door het dragen van magische mantels van wolvenhuid of meedoen aan magische rituelen waren er veel manieren waarop je onbewust ten prooi kon vallen aan een transformatie.
Als je water dronk uit een poel op een wolvenspoor of veelvuldig door wolven bezochte beekjes, zou zeker een weerwolf worden. Zo ook als je het vlees of de hersenen van een wolf at, of zelfs maar het vlees van een schaap dat door een wolf was gedood.


Weerwolven nu!

Twee vermeende eigenschappen van een weerwolven zijn het schuim op de mond en de mogelijkheid om iedereen die hij bijt in een weerwolf te veranderen. Dit wijst op hondsdolheid; een hondsdolle wolf zal zeker schuim om de mond hebben, en het is zeer waarschijnlijk dat - zeker in de in medisch opzicht onderontwikkelde middeleeuwen - een ieder die door zo'n wolf werd gebeten, deze ziekte opliep en tenslotte dezelfde symptomen ging vertonen. 

In deze eeuw van technologie hebben angsten en verzinsels uit het 'primitieve' verleden geen plaats meer. Men heeft de weerwolflegenden ontmaskerd als onrealistisch en vaak uitgesproken belachelijk. Tegenwoordig weten we dat de echte gedaanteverwisselende weerwolf alleen in volkslegendes bestonden. We zullen nooit worden aangevallen door een wellustige weerwolf. 
Van Monster uit een nachtmerrie tot Megaster: de legende van de weerwolf heeft een verandering ondergaan die even dramatisch is als de gedaanteverwisseling van de weerwolf zelf in vroegere tijden. 

GGGRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR..................................

09:04 Gepost door blueluna | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

weerwolf spijtig dat het maar zo weinig is,
het is een mooi deel maar ik zou willen
vragen of u het niet wat kan verlengen...
met een paar nodige dingen, u inspireerd
kinderen dus doe zo zeker voort!

alvast bedankt

Gepost door: katrien | 24-02-08

De commentaren zijn gesloten.