06-10-05

Saarloos wolfhond

De Saarloos wolfhond

Rond 1925 begon Saarloos met het kruisen van een hond en een wolf.
Hij gebruikte hiervoor de Duitse Herderreu Gerard van Fransum, en de uit Diergaarde Blijdorp afkomstige wolvin Fleur. 
Zijn doel was het verkrijgen van sterkere nakomelingen en een “natuurlijker” dier dan de gedomesticeerde huishond. 
In de daarop volgende decennia wist Saarloos uit de nakomelingen van de Duitse Herder en de wolvin een nieuw hondenras op te bouwen, dat hij later de Europese wolfhond noemde. 


In 1962 gebruikte Saarloos andermaal een wolvin, Fleur 2, binnen het ras voor nieuw wolvenbloed. 
In 1969 overleed Leendert Saarloos, zijn toen 17 jarige dochter Marijke zette samen met haar moeder het werk voort. 
Op 5 juli 1975 werd het ras officieel erkend door de Raad van Beheer en veranderde de naam van Europese Wolfhond in Saarloos wolfhond.

 
Bij veel wolfhonden vind je een grote mate van onafhankelijkheid en tegelijkertijd een grote binding, zodat de opvoeding soms wat moeizaam verloopt. 
Is de Saarloos wolfhond goed begeleid als pup, uitgegroeid tot een vriendelijke en stabiele hond, die wellicht soms wat terughoudend is, maar niet angstig en nerveus, en die tegelijkertijd aanhankelijk is en in alle opzichten zichzelf, dan kom je in de buurt van de Saarloos wolfhond zoals we hem graag willen zien. 
Hier moet aan toegevoegd worden, dat de individuele gedrags- en ook uiterlijke- kenmerken van wolfhonden nogal uiteen lopen. 
Wolfhonden zijn mits goed gesocialiseerd, sterk op hun groep mensen gericht.


Hierbij valt op te merken dat bij teven deze gerichtheid veel sterker is dan bij reuen, die zich wat onafhankelijker opstellen. 
Wat uiterlijke kenmerken betreft kennen we de Saarloos in twee kleur variëteiten en wel het wolfsgrauwe en het bosbruine. 
Over het algemeen blaffen wolfhonden weinig, in alarmerende situaties laten zij een onderdrukt “woef” horen, zoals wolven dat ook doen. 


Wolfhondteven zijn vaak maar éénmaal per jaar loops, evenals wolvinnen, deze loopsheid kan vrij lang duren. De Saarloos wolfhond is een pure hond, in staat tot een goed contact met de mens en geschikt als huisdier, maar tegelijkertijd ook onafhankelijk en trouw zijn eigen (honden) aard. 
Saarloos wolfhonden zijn uiterst sterke dieren, die door hun bewegingen, hun uiterlijk en hun gedrag een natuurlijke kracht uitstralen.

http://www.rijneckerhof.nl/


11:00 Gepost door blueluna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.