23-10-05

Mijn wolvenblog

Heel, heel lang geleden leefde er een heel lief meisje, Roodkapje genaamd.Klik op de afbeelding om de link te volgen 

Voor hoeveel kinderen was dit sprookje niet de eerste kennismaking met "de wolf". En meteen was de trend gezet : in alle sprookjes en verhalen was de wolf bloeddorstig, wreed, vals, enz.

Ook de vroegchristelijke kerk deed mee om dit beeld in stand te houden : de wolf was desduivels, een demon, de boosaardigheid in levende lijve.

Ook de middeleeuwse volksverhalen over heksen en weerwolven en hun vele slachtoffers waren al even gruwelijk.

En een oeroude mythe vertelt over de schepping van de wolf. Toen de zon op het einde van de scheppingsdag onderging, aanschouwde de maangodin "Ixchani" de mens en was jaloers over de creatie van de zon. Zij nam de duisternis en maakte daaruit een wolvenkoppel dat zij vervolgens vrij liet op aarde. Gebruik makend van de twee gaven die zij van de maangodin hadden gekregen, intelligentie en het vermogen zich vrijwel overal onzichtbaar te maken voor de mensen, verkenden de wolven het aardoppervlak. De wolven vermeerderden en verspreiden zich. En toen zij de eerste roedels vormden weerklonk voor het eerst hun gehuil over de aarde, en de maangodin rolde zich in elkaar tot een bolvorm om die oorde te aanhoren.

En sindsdien weerklinkt bij volle maan ......

Maar is dit wel zo ? Zijn al die verhalen wel waar, of is er een andere geschiedenis te vertellen over de wolf ?

Het ware verhaal over een uitzonderlijk dier start hier ...


12:51 Gepost door blueluna | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.